Sidevisninger i alt

søndag den 17. marts 2019

Holmegård Mose



Udsigt mod nordøst fra Studemose Skov den 19. marts 2019

Foråret er kommet til Holmegårds Mose nordøst for Næstved med masser af vand og oversvømmelser og også masser af fugle. Størstedelen af mosen tilhører Holmegård Gods, og et par mindre områder er ejet af Gisselfeld og Broksø. Tre hundrede hektar af mosen er blevet fredet - heraf er fyrre hektar regulær højmose - og Naturstyrelsen har plejemyndighed på det fredede område. En stor del af dette er blevet ryddet for birketræer, og der er blevet genskabt omkring et hundrede og halvtreds hektar åbent moseområde. Vandstanden i mosen er blevet hævet, og i området øst for Holmegård Mose er både Jydebækken og Susåen blevet genslynget, hvilket har givet vådere engområder og dermed et meget varieret fugleliv.


Morgenlys over mosen den 24. september 2018
Forår - den 25. april 2018
Tranen er en af de mest spektakulære fugle, som er vendt tilbage til Holmegård Mose, og det er ikke bare som besøgende på træk om foråret og efteråret, men også som ynglefugl. På den ene side er den meget sky i yngletiden, samtidig med at den også gør opmærksom på sig selv med nogle voldsomme trompeterende lyde, som kan høres flere kilometer væk. Hvis man gerne vil se traner tæt på og opleve tranedansen, så kan man tage til Hornborgasøen i Sverige, hvor der raster mellem ti og tyve tusind fugle under forårstrækket nordpå.

Tranedans Hornborgasøen april 2015

Tranepar Holmegård Mose den 19. marts 2019



Tranepar Holmegård Mose den 19. marts 2019


I opvinden fra de store elletræer mod nord var der et par loddenbenede musvåger, der gav en lille opvisning i luftakrobatik. Det er som regel en del af kurmageriet og fungerer også som territoriehævden, men da de yngler helt mod nord i Norge og Sverige, formoder jeg, at de bare havde taget forskud på forårets glæder.

Luftakrobatik
Undvigemanøvre


Loddenbenet musvåge - kendes bl.a. på den hvide overgump

Fiskehejren slog også et smut forbi min udkigspost, som var i skjul af et stort egetræ - heldigvis!!! Jeg undgik at blive ramt af et fiskestinkende udslip.


Fiskehejre


Havørnen dukker som regel også op med jævne mellemrum og jager store flokke af ænder og gæs på vingerne. Jeg så en gammel fugl langt væk og en ungfugl inde over selve højmosen.

Havørn Holmegård den 19. marts 2019


Havørn ungfugl

Lige bag mig var der hektisk aktivitet. Blåmejsen var ved at udvide sin bolig til den kommende familieforøgelse.

Forårsklargøring

Råbukken kom løbende tværs ind over engområdet med vandet sprøjtende efter sig. Det ser ud som om geviret stadig er i bast.

Råbuk Holmegård den 19. marts 2019




Musvågen var der også!

Grågæs Holmegård den 19. marts 2019


Holmegård Mose den 19. marts 2019






Ingen kommentarer:

Send en kommentar