Sidevisninger i alt

mandag den 2. oktober 2023

Skagen maj 2023

 Efter en weekend hjemme på Sjælland, kører vi igen nordpå - denne gang til Skagen. Det er mit første besøg på Danmarks nordligste punkt, og jeg har glædet mig til at opleve stedet og fuglenes forårstræk ud fra Grenen og udover Skagerrak. Hvad fugletrækket angår, så bliver vi dog skuffede. Vejret driller - selvom det er højt solskin hver eneste dag hele ugen, så blæser der også en hård og isnende kold vind hele tiden, så trækkende fugle ser vi ingen af. Sulerne er her, og de er fantastiske at observere ude over de to oprørte have ved Grenen. En lille flok sandløbere bliver det også til.


 

Suler, Grenen, 4. maj 2023

 

Sandløber, Grenen, 4. maj 2023

Sandløber, Grenen, 4. maj 2023

Sandløbere, Grenen, 3. maj 2023

Selve området heroppe er en god oplevelse, men jeg er glad for, at vi er her så tidligt på året og ikke midt i højsommerens turistkaos.

Vi bor på et forhenværende badehotel i Kandestederne lige ved siden af Råbjerg Mile. Milen er et helt fantastisk og unikt sted - en ørken i Danmark, og vi bruger en hel del tid derude. 

Råbjerg Mile, 3. maj 2023

Råbjerg Mile, 3. maj 2023

Råbjerg Mile, 3. maj 2023

Råbjerg Mile, 3. maj 2023

Råbjerg Mile, 3. maj 2023
På vej hjem holder vi ind ved Lille Vildmose og går fra Vildmosecenteret rundt om Birkesø og Tofte Sø ned til Tofte Mose. Birkesøen huser en 5 - 6 par sorthalsede lappedykkere. 

Sorthalset lappedykker, Birkesø, Lille Vildmose, 5.maj 2023

Sorthalset lappedykker, Birkesø, Lille Vildmose, 5.maj 2023

 

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage ved bilen, og så går turen hjemad. 

Den tilsandede kirke, 2. maj 2023

Grenen, 4. maj 2023

 

torsdag den 15. juni 2023

Nordjylland 2023

Forårets tur til Nordjylland blev som sædvanlig generelt en kold og blæsende affære på trods af, at solen skinnede fra en skyfri himmel en stor del af tiden. Vinden var i nord og nordvest, og der var bid i den, så sommertøjet forblev i rygsækken.

Den første uge tilbragte jeg alene i Thy og ved Jammerbugten, hvorefter jeg tog til Skagen sammen med Margit.

Hvad Thy angår, så var jeg lidt senere på færde end de foregående år, og de store flokke af blisgæs og kortnæbbede gæs var allerede trukket væk fra området, og det var bramgæssene, der dominerede. Grågæssene havde fået gæslinger og promenerede rundt med dem, alt imens de holdt skarpt øje med omgivelserne.

Grågæs, Lundfjord, 27. april 2023


Grågæs, Lundfjord, 27. april 2023

 

 Jeg når frem til Bulbjerg allerede ved halv ellevetiden den 22. april efter en lang, men behagelig køretur. Vejret er rigtig godt med en skarp gul sol, en del vind, men til en stor forandring fra de foregående år, så er vinden faktisk lidt lun denne ene dag. Jeg kører videre til Lundfjord og går turen fra skjul til skjul, hvilket resulterer i, at jeg kommer til at skrupsvede i alt mit uldtøj.

Huset, jeg har lejet, er helt fint, selvom det dog ligger lidt skidt i forhold til Vejlerne.

Søndag den 23. april byder på gråvejr. Det har regnet lidt i nat, kan jeg se på terressebrædderne. Ferieplanerne er blevet ændret. Jeg skal tilbage til Næstved på fredag. Min gamle ven, Tobias, skal bisættes næste weekend. Det er en kendsgerning, som virker ufattelig og som formentlig også kunne have været undgået og efter et for mig helt uforståeligt forløb. Det er underligt at sidde her alene i et ukendt hus og vide, at han ikke er her mere, selvom vi ikke har haft så meget kontakt de senere år. Jeg spiser aftensmad alene. Jeg savner Margits selskab.

Jeg har ellers haft en fin dag i Nibe, hvor jeg besøgte Gorm og hans kone Helle. Der lå hele 4 kajakker i haven, som gik lige ned til Nibe Bredning, så efter frokkosten roede vi en god tur på en 10 kilometer. Jeg var tilbage i Thy ved 19-tiden.

Mandag starter med gråvejr, som dog snart går over i masser af regn dagen igennem. Jeg kører til Thisted og køber motorolie. Jeg bruger lidt tid på at kigge på fugle i naturrummet ved Bygholm Vejle på hjemvejen, og de følgende dage kører jeg rundt og besøger alle de efterhånden velkendte skjul i området.

Rødben, brushøns, krikænder og pibeænder er her masser af i selskab med gråænder og gravænder. Rørhøgene fouragerer over de vidstrakte områder med tagrør, hvorfra rørdrummens dybe tågehornsbas kan høres på lang afstand.

Skestorkene får jeg kun at se på lang afstand, men til gengæld er der en sølvhejre ved Lundfjord, som går og fouragerer tæt på skjulet i næsten en time.


Sølvhejre, Lundfjord, 27. april 2023

Sølvhejre, Lundfjord, 27. april 2023

Sølvhejre, Lundfjord, 27. april 2023

Havet og vinden udgør bagtæppet for stemningen og for de fleste oplevelser, som jeg har haft i Thy og ved Jammerbugten. Jeg skal ikke kunne sige, at det aldrig er vindstille i området, men jeg har bare ikke oplevet det. Det skyldes måske, at jeg ikke har været her om sommeren. Nordsøen er vild og forblæst forår, efterår og vinter.

Havskum ved Bulbjerg, 25. april 2023

Hvis der ikke er andet at lave, så tager jeg som regel ud til Bulbjerg og fotograferer bølger og rider. I år har prøvet at tage billeder af riderne med hav og skum som baggrund i stedet for himmel. Det giver lige som en bedre fornemmelse for fuglene og deres miljø.

Ride, Bulbjerg, 25. april 2023

Ride, Bulbjerg, 25. april 2023

Vandstanden er meget høj, og havet pisker helt ind under Bulbjerg, hvorefter vandet bliver slået ud igen, rammer ind i den næste bølge, som er på vej ind. Dette forårsager turbulens og store refleksbølger.

Bulbjerg, 26. april 2023


Bulbjerg, 25. april 2023

Bulbjerg, 25. april 2023

Bulbjerg, 25. april 2023
Jeg kører hjem fra Thy en dag tidligere end oprindeligt planlagt. Efter bisættelsen kører Margit med til Skagen. Glæder mig!

torsdag den 13. april 2023

Foråret 2023

Nogle billeder fra februar og marts fra Holmegård Mose og Røde Bro. Der er to tranepar i området over mod Broksø og flere sølvhejrer langs med Susåen og Jydebækken. En havørn eller to kigger regelmæssigt forbi, og masser af gæs er her også - bl.a. sædgæs, som jeg aldrig har set ved Enø.

Traner, Holmegård, 1. marts 2023

Traner, Holmegård, 1. marts 2023

Traner, Holmegård, 8. marts 2023

Traner, Holmegård, 8. marts 2023

Sølvhejre ved Røde Bro, 9. marts 2023

Fiskende sølvhejre ved Røde Bro, 9. marts 2023

Engene omkring Røde Bro er et af de steder, hvor der er sædgæs vinter og forår sammen med grågæs, blisgæs og mange bramgæs.

Sædgæs, Røde Bro, 27. februar 2023

Sædgæs, Røde Bro, 27. februar 2023

Sædgæs, Røde Bro, 27. februar 2023

Blisgæs, Røde Bro, 27. februar 2023

Og en enkelt havørn!

Havørn, Holmegård, 1. marts 2023

Havørn, Holmegård, 1. marts 2023


tirsdag den 11. april 2023

Havørn på kollisonskurs

En kold morgen på Enø Overdrev den 7. april med månen hængende lavt over horisonten mod vest, og solen på vej op på den østlige himmel. Jeg havde fundet lidt læ for vinden under en stor tjørn, hvorfra jeg kunne overse det meste af Overdrevet. Der kom nogle enkelte edderfugletræk ind over i det rødlige morgenlys, og en time senere dukkede der en havørn op, og den fløj lavt hen imod mig med solen i øjnene og på kollisionskurs, ind til den endelig opdagede mig og pludselig ændrede retning og fortsatte over mod Dybsø. 

Fuldmåne over Enø Overdrev

 
Edderfugletræk

Havørn

Havørn

Havørn

Havørn

Havørn

Havørn


fredag den 20. januar 2023

Yukon River

 Så er jeg endelig blevet færdig med min beretning fra Yukon i august 2022. Den ligger i spalten til højre under "Længere indlæg" - eller klik her: Yukon 2022

Thunder Camp, Yukon, august 2022


fredag den 6. januar 2023

Enø og Overdrevet

En ø sydøst for Næstved - en ø, der hedder Enø. En ø, hvor jeg er kommet, siden jeg var 10 år gammel, og hvor jeg nu har boet i over 20 år. Den strækker sig omkring 5½ kilometer i en nordvestlig-sydøstlig retning fra Græshoppebroen i Karrebæksminde til enden af Overdrevet. Den nordligste og bredeste del huser Karrebæksminde By med fiskehandel, røgeri, købmand, bageri og sejlklub, og selvfølgelig har øen også restauranter og små caféer samt et stort sommerhusområde og en campingplads. Jeg er godt klar over, at hvis det skal være helt korrekt, så går Enø kun fra dæmningen af, men det har jeg tilladt mig at se stort på i forbindelse med denne beskrivelse. Stedet har ændret sig fra at være et fiskerleje til et turistcentrum med alt, hvad det indebærer af både positive og negative sider, og personligt har jeg det sådan, at jeg absolut foretrækker vintersæsonen her.

Går man mod sydøst fra Græshoppebroen, snævrer øen sig efterhånden ind, og den når sit smalleste punkt ved Draget, hvor der er en lille parkeringsplads, og herefter foregår al færdsel til fods eller på cykel. Den sydlige del af øen efter Draget er en lang, smal landtange med en 3-4 huse og den yderste gård - Overdrevsgården, hvorefter Overdrevet strækker sig cirka 1½ kilometer videre mod sydøst ind til den smalle og forholdsvis lavvandede rende, som skiller Enø fra Dybsø. Alt dette er en del af den såkaldte sydsjællandske dobbeltkyst, som strækker sig fra Stigsnæs til Svinø, hvor en række af øer ligger foran den sjællandske kyst som beskyttelse mod Smålandshavets bølger.

Sydøst for Draget rejser klinten sig igen ud mod havet, men fra Overdrevsgården og videre bliver den hurtigt lavere og forsvinder snart helt for at give plads til Overdrevets fuldkomment flade og vindeksponerede strandenge.

Hvis man drejer til højre ad sporet, lige efter man har passeret Overdrevsgården, så kommer man til den gamle feriekolonis huse, som har ligget her siden 1935. Det hele begyndte i privat regi tilbage i 1928, da den daværende ejer af Overdrevsgården, Christian Hansen, etablerede en koloni for " evnesvage drenge/unge mænd", som boede på selve gården, ind til koloniens huse blev bygget. Senere hen blev kolonien drevet af forskellige organisationer, amt og kommuner, ind til den blev købt af Næstved Kommune i 2017. Der blev stiftet en venneforening - Venneforeningen Enølejren - som i samarbejde med kommunen har sat bygningerne i stand for at bevare dem for eftertiden og lade stedet være en god ramme for naturoplevelser i området. Mere om Enølejren - klik her!

Den sidste lave del af klinten, hvor Overdrevet begynder. I baggrunden ses Stubbene. November 2018



Overdrevet er fra gammel tid blevet brugt som fælles græsningsareal af bøndergårdene på Enø, og det er stadigvæk tilfældet og et helt nødvendigt tiltag for at bevare området som et strandoverdrev uden trævækst og buskads, bortset fra krattet - Stubbene - yderst på tangen. Et krat, der har overlevet, fordi det har været hegnet ind. Da der er tale om et græsningsoverdrev, hvor der ikke har været brugt pesticider, er der en lang række planter her, som er karakteristiske for strandenge - herunder også et par rødlistede arter. Se eventuelt mere her: strandengens planter

Jeg har vel ikke været mere end 12 år, da jeg kom ud på Overdrevet den første gang for at kigge på fugle, og jeg har kommet her jævnligt lige siden, bort set fra de 10 år, hvor jeg arbejdede og boede i skoven på Bregentved. Efter årene, hvor jeg var omgivet af træer, var gensynet med det åbne landskab med masser af lys og langt til horisonten og himlen næsten som en regulær åbenbaring, da jeg flyttede til Enø i begyndelsen af 90erne. Misforstå mig nu ikke - jeg holder lige så meget af skoven, men det åbne landskab, havet og lyset gav mig en masse, og min fotointeresse fik en tiltrængt saltvandsindsprøjtning.

Novemberbyger 2018


Det er ofte svært at tage billeder af skoven, da alle træerne står i vejen og spærrer for lyset. Det svarer vel lidt til udtrykket om, at man ikke kan se skoven for bare træer - håber, at det giver lidt mening? Dyrene har let ved at gemme sig. De ser fotografen, men fotografen ser sjældent dem, men somme tider lykkes det da - heldigvis.

Skoven giver føde, livsmuligheder og læ til masser af liv. Det gør Overdrevet med sine strandenge og lavvandede områder også, hvis man altså lige husker at fjerne ordet fra beskrivelsen. Prisen for den spektakulære udsigt er, at man bliver udsat for vind og vejr - sommer såvel som vinter.

Enø Overdrev, december 2010



Årstidernes skiften har altid været en kilde til glæde og forventning for mig, selvom det også kan være blandet med lidt vemod, når sommeren og efteråret går på hæld. Efterårsjævndøgn - hvorefter natten fylder mere end dagen, og mørket dominerer.

Vinteren kan være meget givende, hvis der kommer frost, sne, blæst og en blå himmel med bygeskyer. Det er jo godt nok noget, som vi mildest talt ikke har set meget til i vinteren 2020 -21.  
 


Vinterbyge over Overdrevet marts 2018

Selve landskabet ændrer karakter med årstiderne. Den danske strand ændrer sig, og Overdrevets sommeridyl med græssende køer og heste bliver til en efter danske forhold "vild kyst" udsat for elementerne. Lyset er som regel bedst og mest spændende lige før og lige efter voldsomme byger og uvejr. Det betyder så, at hvis man vil have billederne, skal man være derude, når vejret er "allerværst" året rundt og være klar, når opklaringen kommer. Ventetiden kan være lang, våd og kold, men den er næsten altid besværet værd.


Regnbue november 2018



Overdrevet udgør jo ikke noget stort areal, men fuglelivet her og i de lavvandede områder, der omgiver det, er noget for sig. Det er et fantastisk område for ænder, gæs og alskens vadefugle. Rovfugle er her også en del af, og området huser et fast havørnepar, og om vinteren er her også mange ungfugle - somme tider en 8 til 10 individer eller flere.

Her er et lille udvalg:



Edderfugle, 2. april 2020


Edderfugle, 14. maj 2018

Edderfugl, 18. maj 2018


 Gravænder er her også. og det plejede at være et sikkert forårstegn, når de dukkede op allersidst på vinteren. Nu bliver de her som regel hele året.

Gravænder, 6. januar 2022

Pibeænder er her i meget stort tal om vinteren.

Pibeænder, 29. november 2018

Pibeænder, 27. november 2018

Pibeænder, 29. oktober 2021

Masser af vadefugle:

Almindelig ryle, 20. september 2022

Almindelig ryle, 20. september 2022

Dværgryle, 20. september 2022

Islandsk ryle, 27. august 2021

Krumnæbbet ryle, 27. august 2021

Stor regnspove, 16. oktober 2018

Stor præstekrave, 30. marts 2020

Stor præstekrave, 6. juli 2022

Klyde, 31. maj 2018

Klyde, 31. maj 2018

Hvidklire, 12. juli 2022

Hjejle, 8. august 2018

Hjejler, 7. oktober 2022

Strandhjejle, 10. oktober 2018

Og så er der jo lige havørnen:

Havørn, 16. december 2021

Havørn i morgensol, 6. januar 2022

Havørn, 16. december 2022



Rådyr har jeg kun mødt en enkelt gang på Overdrevet:

Rådyr, 7. august 2018

Rådyr, 7. august 2018

Rådyr, 7. august 2018

Mikkel ræv er jeg stødt på et par gange:

Rævehvalpe, 6. juli 2022

Rævehvalpe, 6. juli 2022

Rævehvalpe, 6. juli 2022