Sidevisninger i alt

onsdag den 30. juni 2021

Juni 2021

 Juni - skærsommermåneden eller midsommermåneden. Ordet kommer fra latin Junius efter den romerske gudinde Juno - den højeste gudinde hos romerne. Junonisk er lig med fuldvoksen, frodig, svulmende og stor.

Med en middeltempertur på 16 grader hører juni 2021 til i den varmere ende af skalaen. Normaltemperaturen for perioden 1991-2020 ligger 1,5 grader lavere - nemlilg 14, 5 grader, og gennemsnittet for 2011-2020 ligger på 14,  grader. Den lange og usædvanligt varme sommer i 2018 havde en junitemperatur med et gennemsnit på 16,5 grader.

I juni 2021 skinnede solen i gennemsnit i 249,9 timer, hvilket er 10% over normalen for  1991-2020. Rekorden for solskinstimer i juni måned er fra 1940 med 303. Bundrekorden har 1987 med sølle 107 timer.

Danmark blev ramt af en landsdækkende varmebølge midt på måneden, og København, Bornholm og Nordsjælland fik en regional hedebølge omkring den 19-21ende juni.

Der faldt kun 29,4 millimeter regn i gennemsnit ud over landet. Det er cirka 50% under normalen, så juni  2021 må sige at have været solrig, varm og meget tør.


Jeg har været i Borreby Mose en del gange her i juni måned. Det varme vejr giver meget flimmer, som besværlig- eller umuliggør fotograferingen, så det gælder om at komme af sted tidligt på dagen, mens det endnu er lidt køligt. Borreby skuffede ikke - der var masser af fugle, hver eneste gang jeg var derude. 

Vibe, Borreby Mose, 1ste juni, 2021

 

Blandt andet en meget tillidsfuld gråand med ællinger, som lige kiggede mig an, når jeg dukkede op og ellers ikke tog ret meget notits af mig. Flere gange oplevede jeg, at hun partout skulle have alle ællingerne over vejen og i vandet på den modsatte side.

Gråand, Borreby Mose, 1ste juni, 2021

Knarand, Borreby Mose, 1ste juni, 2021

Knarænder så jeg også ved så godt som hvert besøg. Oprindelig er de ellers hjemmehørende længere mod øst i de centrale dele af Sydrusland, hvorfra de har bredt sig mod vest siden begyndelsen af 1900-tallet. I 1996 regnede man med, at der var omkring 300 ynglepar her i landet.

Knarandepar, Borreby Mose, 1ste juni, 2021

Lille præstekrave har der været en del af hele foråret og sommeren, og de har ynglet med succes. Det gælder også klyderne, som der er en stor flok af.

Lille præstekrave, Borreby Mose, 29. juni 2021



Klyde, Borreby Mose, 1ste juni, 2021

Rødben er her masser af, og de har travlt med at jagte hinanden, når naboen har formastet sig til at overskride
territoriegrænsen.

Rødben, Borreby Mose, 17. juni 2021

Rødben, Borreby Mose, 10ende juni, 2021



Rødben - unge, Borreby Mose, 17ende juni, 2021

Selvom det kun er juni måned, så har sommerens fastboende i mosen allerede fået selskab af trækkende gæster. Her er enkelte hvidklirer og en 7-8 affældige brushaner, som har travlt med at æde sig i form igen oven på en hård ynglesæson, og nogle enkelte tinksmede er også dukket op.


Hvidklire, Borreby Mose, 17ende juni, 2021



Brushane, Borreby Mose, 17ende juni, 2021



Tinksmed, Borreby Mose, 29ende juni, 2021

 

Midt på måneden fik vi en periode med meget varmt vejr:

Den tyvende juni - søndag morgen med en sløret sol og den voldsomme varme fra ugen er aftaget en lillle smule. Vinden er i øst og stadig godt lun. Der kommer skyer og en front ind fra vest med lovning om regn og lidt kølighed. Ved ellevetiden er der et gråligt skydække over hele himlen. Det drypper lidt i et kort stykke tid, men desværre går det hele snart i sig selv igen. Der er en svag lyd af torden i det fjerne, og vinden har lagt sig fuldstændigt. Tordenlydene bliver kraftigere, og vinduerne rasler og skramler i deres rammer, når de er højest. Regn er der dog ikke noget af. Vejret føles trykkende og meget varmt. Katten - Scarface - er gået omkuld midt på stuegulvet. Jeg flytter tomatplanterne ind i udestuen, så de ikke bliver skadet af eventuel slagregn. Nogle enkelte huller i skylaget lukker solstråler ind. Der kommer enkelte store regndråber, men så klarer det op igen.

Tordenbygen går uden om Enø i denne omgang. Den hænger inde over Sjælland. Solen skinner, og temperaturen stiger langsomt op mod 30 lumre grader. Regnvandstønderne er helt tomme. Jeg flytter tomaterne uden for igen og lukker tagvinduet op. 

Vinden frisker op fra sydvest ud på eftermiddagen, og til aften er temperaturen til at holde ud med en klar, blå himmel helt uden skyer. Mandag morgen vågner vi op til en grå himmel og en smule regn.


Haven er fuld af liv - masser af fugle og insekter. Humlebierne har lavet et bo under gæstehuset, og de myldrer ud og ind i en stadig strøm.

Humlebi, Enø, 16ende juni, 2021

Humlebi, Enø, 17ende juni, 2021

De lokale vandhuller har bidraget til sommerens lydkulisse med diverse elskovssyge frøer. Udover lydsiden, så er det også rent visuelt underholdende - et studie i basunkinder - frøernes svar på Dizzy Gillespie.

Grøn frø, Enø, 16ende juni, 2021


Ingen kommentarer:

Send en kommentar