Sidevisninger i alt

søndag den 28. marts 2021

Marts 2021

Marts måned er opkaldt efter Mars, den romerske krigsgud. På gammelt dansk kaldes den for Torsmåned eller Tordmåned, hvilket muligvis henviser til den nordiske gud Thor. Der er dog også nogle, der mener, at det er det gamle ord for gødning - tord - som anvendes, fordi det var denne måned, hvor der blev kørt gødning ud på markerne.

I marts 2021 var temperatur, solskin og nedbør alle en lille smule over gennemsnittet. Temperaturen endte på 3,9 grader  på landsplan, og nedbøren blev på 50,5 milimeter, hvilket er 4,1 millimeter over normalen. Soltimer havde vi 141,3 af, og det er 2,9 timer flere end gennemsnitter for  2011-20.

Her i marts måned plejer Holmegård Mose at blive lidt mere spændende og fuld af fugleliv oven på en lang vinter, hvor der ikke har været ret megen aktivitet. Jeg var derude første gang den 5. marts, hvor jeg fik et glimt af et par traner og et par unge havørne. Der var også kommet mange grågæs, som kunne høres fra alle de store vandfyldte tørvegrave. Et par musvåger blev det også til.

Holmegård Mose, den 18. marts 2021

 

Af sted igen den 9. marts i et flot, omend halvkoldt, solskinsvejr. Udsigten fra Mosen over mod Broksø er blevet mere åben, da der er blevet ryddet et stykke med gammel rødgran. Der var tusindvis af gæs i søerne - masser af blisgæs blandet med grågæs og de allestedsnærværende bramgæs. Hele fire unge havørne havde travlt med at jage rundt med gæssene. Det virkede ikke så seriøst, men nærmere som om ørnene syntes, at det var fantastisk sjovt at holde gæssene på vingerne. Det var også til min fordel, da de hele tiden blev jaget lige hen over hovedet på mig i blandede flokke.

Bramgås, grågæs og blisgæs, Holmegård Mose den 9. marts 2021

Blisgæs og grågæs, Holmegård Mose den 9. marts 2021

Det lokale tranepar gik og fouragerede, og de lod sig ikke forstyrre af havørnene, og jeg havde en fantastisk dag - rig på oplevelser.

Traner, Holmegård Mose den 9. marts 2021

 Den 18. marts gik turen atter til Mosen, og endnu en gang blev jeg ikke skuffet, selvom det efter min mening ville blive svært at slå alle oplevelserne fra det forrige besøg. Jeg havde dog gjort regning uden vært i form af havørnene. De var i luften næsten hele tiden, og denne gang lykkedes det endelig at komme på rigtig tæt hold af dem, og lyset var oven i købet også med mig.

Havørn, Holmegård Mose, 18. marts 2021

Havørn, Holmegård Mose, 18. marts 2021

Havørn, Holmegård Mose, 18. marts 2021

Havørn, Holmegård Mose, 18. marts 2021

Fotografering af fugle og dyr kan være en frustrerende affære. Man kommer somme tider hjem med absolut ingenting på memorykortet, selvom man har gjort sig de hæderligste anstrengelser og brugt alt for meget tid, men så meget mere fantastisk er det jo, når fuglene viser sig fra deres mest samarbejdsvillige side, og lyset og vejret gør det samme.

Havørn, Holmegård Mose, 18. marts 2021

 

Enø Overdrev vrimler med bramgæs, og der er også mange vadefugle og ænder, men man skal være tidligt ude, da der også kommer flere og flere besøgende. Desuden ligger mange af fuglene langt ude på fladvandet.

Tårnfalken spejder efter mus, Enø Overdrev, 22. marts 2021

Bjørnebækken og den nye sø besøgte vi også et par gange. Der holdt en halsbåndstroldand til i et stykke tid. Det lykkedes at se den, men kun på lang afstand så det blev blot til et såkaldt dokuskud.

Gedser Odde

Gedser Odde og fuglestationen havde jeg kun besøgt en enkelt gang i efteråret 2020. Vejret var overskyet og blæsende, og der var næsten ingen fugle - hverken ude over vandet eller i krattet omkring fuglestationen, så da vi den 30. marts om morgenen satte kursen mod Gedser, så havde jeg ikke de helt store forventninger til turen. Jeg må sige, at mine negative forventninger blev gjort godt og grundigt til skamme.

Vejret var godt - omend lidt til den kølige side - med en næsten helt skyfri himmel og en vind med lidt bid i. Der kom edderfugle trækkende langs med kysten, ind over odden, langt ude til havs, højt og lavt i en uendelighed. Fugletællerne mente, at der havde været cirka 10.000 af dem, da dagen var til ende. Det var en fantastisk oplevelse, og kameraet blev brugt flittigt. Et par havlitter lige ud for kysten, plus en sortgrå ryle blev det også til. På rovfuglesiden observerede vi 4 røde glenter, tre musvåger og en enkelt tårnfalk - alt i alt en fantastisk dag.

Tårnfalk, Gedser Odde, 30. marts 2021

 

Edderfugle, Gedser Odde, 30. marts 2021

Edderfugle, Gedser Odde, 30. marts 2021

Edderfugle, Gedser Odde, 30. marts 2021

Edderfugle, Gedser Odde, 30. marts 2021

Rød glente, Gedser Odde, 30. marts 2021

Rød glente, Gedser Odde, 30. marts 2021

Og rørspurven synger i tagrørene ved Bjørnebækken på den sidste dag i marts.

Rørspurv, Bjørnebækken, 31. marts 2021


mandag den 1. marts 2021

Februar 2021

 Februar kommer fra det latinske februarius, hvilket betyder renselsesmåned. Måneden er opkaldt efter etruskernes gud for underverdenen og for renselse - Februus. Februar var årets sidste måned for romerne, og i anledning af nytåret festede man og udførte diverse renselsesritualer. 

På gammelt dansk blev februar kaldt for blide-måned. Ordet "blid" er i den her betydning formentlig lig med lys på grund af dagenes tiltagende længde og klarhed. Blide-måned brugtes også somme tider om både marts og april, og  januar og februar blev også omtalt som ismåned.

Februar 2021 blev meget tør og solrig omend noget til den kølige side med en middeltemperatur på 0,1 grad Celsius på landsplan. Det er 1,4 grad under normalen for perioden 1991-2020 og hele 1,7 grad under gennemsnittet for ti-året 2011-2020.

Februar 2021 startede vådt, gråt og mildt, men snart ændrede vejret sig drastiskt i en køligere retning  med nogle kolde, solrige dage. Temperaturen faldt støt i mange dage, og det meste af de lavvandede fjorde frøs til. Bramgæssene på Enø Overdrev trak væk i en periode, og ænder og vadefugle lagde sig i de få og efterhånden små våger på fjorden.

Vinter på Enø Overdrev 9. februar 2021

 

Når vinden om vinteren går i øst, så ligger der til gengæld en del ænder i læ af klinterne ud mod Karrebæksmindebugten, og rovfuglene jager langs kysten og klinten.

 

Vandrefalk, Enø, 9. februar 2021


Krikænder og pibeænder, Enø,9. februar 2021

Fredag den 12. februar

Den hidtil koldeste morgen - minus 11 grader. Der er dog ikke ret meget vind, og solen skinner fra en skyfri himmel. Jeg tager på Enø Overdrev. Her er ikke mange fugle. Isen lægger sig mere og mere, og på bugten begynder der så småt at dannes is langs med stranden og stenene. Først kommer der grødis og senere tallerkenis.
Langt ude på Basnæs Fjord er der et område med åbent vand, og her er der helt sort af fugle. Havørnene er der også, og på et tidspunkt kan jeg tælle 8 ørne, som sidder på isen. De er desværre for langt væk til, at jeg kan få brugbare billeder ud af det.
 

Lørdag den 13. februar 

Minus 11 igen til morgen, men da det er helt blikstille, så føles det ikke så koldt. Det meste af fjorden er dækket af is, og fuglene klumper sig sammen i vågerne ud for Karrebæk og i sejlrenden. Strømmen sørger stadig for åbent vand omkring rotteøen, hvor der som regel ligger en skarv eller to og en lille gruppe store skalleslugere.  

Søndag den 14. februar

Vi tager på en heldagstur til Knudshoved Odde. Vi er tidligt oppe, for at vi kan nå ud på odden tidsnok til at udnytte morgenlyset. På vej derned viser bilens termometer minus 13 grader, men da vi kommer til Knudskov, fryser det blot 6 grader.
 
Knudshoved, 14. februar 2021

Vi går ind igennem skoven, hvor gallowaykvæget går, og et par dåhjorte iagttager
Knudshoved, 14. februar 2021

os fra skyggen mellem nogle store rødgraner. Morgenlyset er koldt og klart og utroligt flot. Her er fuldstændig mennesketomt. Den danske landlige idyl er midlertidigt neutraliseret af sneen, isen og vinterkulden. Knudshoved Odde er blevet et magiskt sted.Der er våger ved Draget, og de myldrer med fugleliv - især sangsvaner og knop ditto. I retning mod Aunø og Svinø er der is næsten lige så langt, som øjet rækker, og tidevand og bølger har udstyret bundgarnspælene med mavebælte.
Vi bevæger os ud ad odden i et langsomt tempo - langsomt, fordi vi hele tiden fortaber os i omgivelserne, og jeg tager mange billeder i håb om senere at kunne gengive lyset, landskabet, fuglene og stemningen.
 
Knudshoved, 14. februar 2021



Sangsvaner, Knudshoved, 14. februar 2021

Sang- og knopsvaner, Knudshoved 14. februar 2021

Sangsvaner, Knudshoved, 14. februar 2021

Ved tolv-tiden nærmer vi os spidsen af odden samtidig med, at vi for første gang i dag møder andre mennesker. Vi når lige at stoppe dem, inden de går forbi os, og henlede deres opmærksomhed på de to unge havørne, der sidder på toppen af klinten og på den store sten på stranden neden for.
 
Havørn, Knudshoved, 14. februar 2021

Havørn, Knudshoved, 14. februar 2021

 
Vi spiser frokost i læsiden af klinten, hvorefter vi går lidt rundt på stranden og nyder solen og landskabet. Derefter begiver vi os hjemover.
 
Knudshoved, 14. februar 2021

Knudshoved, 14. februar 2021

Knudshoved, 14. februar 2021

Knudshoved, 14. februar 2021

 

Vi møder en flok på 5-6 rådyr kort efter, at vi har forladt spidsen af odden. De løber og søger skjul i noget krat på nordkysten. Bukken er lidt for sent på den, og han står længe på en lille bakketop og kigger efter de andre, inden han beslutter sig og sætter i fuldt firspring efter resten af flokken.
 
Råbuk, Knudshoved, 14. februar 2021

På vores vej hjemover møder vi mange mennesker, som er på vej ud på odden. Vejret er blevet lunere, lyset har mistet noget af sin intensitet, og magien er falmet. Det er blevet eftermiddag, og vi sætter os ind i bilen og kører tilbage til Enø og den danske normalvirkelighed.

Sangsvaner, Knudshoved, 14. februar 2021

Knudshoved, 14. februar 2021

Et par ture til Røde Bro blev det også til. Det er et udmærket sted med masser af fugleliv, men der er ikke ret meget plads, så man står meget stille og iagttager omgivelserne og ser, hvad der rører sig. Det kan være en kold fornøjelse, når det er vinter.
Fjeldvåge, Røde Bro, 1. februar 2021

Sædgæs, Røde Bro, 1. februar 2021

I Karrebæk og på Enø har fiskehejrerne væbnet sig med tålmodighed. De står på isen og venter på tøvejr. Forårsbebuderne er i samme situation. Gravænderne flyver rundt over isen, og storspoverne står i flok langs med tagrørerne sammen med ænderne. Giv tid! Giv tid!
 
Fiskehejrer, Enø, 10. februar 2021

 
 
Gravænder, Enø, 10. februar 2021

Gråænder, storspover, Enø, 10. februar 2021