Sidevisninger i alt

lørdag den 31. juli 2021

Juli

Juli måned er opkaldt efter Julius Cæsar, den romerske hærfører og kejser. I Norden havde juli oprindelig to navne: solmåned og maddikemåned. Sidstnævnte blev senere til ormemåned.

I år endte julis middeltemperatur på 18,3 grader, og det er 1,4 grader over gennemsnittet for perioden 1991-2020. Debn varmeste juli havde vi i 2006 med en gennemsnitstemperatur på 19,8.den koldeste oplevede vi i 1979 med et gennemsnit på 13,6.

Solskinstimerne nåede op på 215,5, hvilket er 12 timer under normalen. Nedbøren lå til gengæld cirka 10 millimeter højere end normalniveauet med 76,5 millimeter. DMI registrerede mange skybrud i begyndelsen og slutningen af måneden.

Der var landsdækkende varmebølger den 15-16 og igen den 26-27 i måneden. Derudover var der regionale hedebølger i Jylland og på Sjælland. Varmebølge er der, når gennemsnittet af de højest registrerede temperaturer målt over tre dage overstiger 25 grader. Hvis de kommer over 28 grader, så er der pr. definition tale om en hedebølge.

Hvad fuglene angår, så bød juli på helt to nye arter for mit vedkommende: temmincksryle og silkehejre og de blev begge set i Borreby Mose.

Silkehejre, Borreby Mose, 12. juli, 2021

Temmincksryle, Borreby Mose, 12. juli, 2021




 

Rovterne
En anden førstegangsoplevelse var Ølsemagle Revle nord for Køge. Et fint område, selvom det kan virke lidt underligt med de bymæssige omgivelser, når man kigger rundt. Fugle var her ikke så mange af, da vi var der, men rovternerne, som var grunden til at vi kørte derop, dukkede op, netop som vi var på vej hjem, og selvom lyset ikke var det bedste, så fik jeg da nogle billeder af ternerne, mens de fouragerede. Med et vingefang på op til lidt over en meter er det den største terne vi har, og det kan både ses og høres på imponerende vis, når de dykker efter fisk og bryder gennem vandoverfladen. Rovternen er en vidt udbredt fugl, og den kan ses i Europa, Asien, Afrika og Nordamerika samt Australien og New Zealand. Her i Europa yngler den langs med kysterne i Den Botniske Bugt og Østersøens nordlige kyster. Siden 2010 har den langsomt bredt sig, og der er efterhånden også en lille ynglebestand herhjemme.

Rovternen overvintrer i Afrika syd for Sahara, og den ses ofte her i Danmark, især på trækket sydover om efteråret. De fleste fugle kan iagttages i det østlige Danmark. Bornholm, Køge Bugt, Vestamager og Vestsjælland er gode lokaliteter, men Tipperne i Ringkøbing Fjord er heller ikke dårlig.


Rovterne, Ølsemagle Revle, 27. juli 2021

Rovterne, Ølsemagle Revle, 27. juli 2021

Rovterne, Ølsemagle Revle, 27. juli 2021

Rovterne, Ølsemagle Revle, 27. juli 2021

Rovterne, Ølsemagle Revle, 27. juli 2021


Rovterne, Ølsemagle Revle, 27. juli 2021


Rovterne, Ølsemagle Revle, 27. juli 2021


Rovterne, Ølsemagle Revle, 27. juli 2021


Der har været rådyr her på øen i en del år efterhånden, og det ser ud som om at de trives. Der bliver ikke drevet jagt på dem, så de farer, der lurer, er biltrafikken og så de årligt tilbagevendende slåninger af friområderne. De kan ses i haverne her og langs med fjorden i tagrørsbevoksningerne og alle de ubebyggede områder, og mange af dem er meget lidt sky. Vi har et par bukke og en rå, der tit kommer i haven og spiser af vores æbler. Den ene buk er halt på det ene bagben. Det ser ud som om foden har været brækket. Jeg har set to bukke her, som begge har  et misdannet gevir. Hvor almindeligt forekommende det er, ved jeg ikke, men det kan måske være et resultat af indavl???

En flot råbuk i haven, august 2021

Råbuk med misdannet gevir, Enø, juli, 2021

Råbuk med misdannet gevir, Enø, august, 2021